Yazılar No Comments

“Çocuğum 1.Sınıfa Hazır Mı?”

İşte o beklenen günler yaklaşıyor. Anaokulunun son günlerinin yaklaşmasıyla beraber tüm öğrencilerde ve velilerinde “büyük okula” gitme heyecanı başladı. Bir yaş daha büyümenin getirdiği özgürlüklerle birlikte, “okullu” olmanın sorumluluklarının bir araya geleceği 1.sınıfa sizin çocuğunuzun ne kadar hazır olduğunu düşündünüz mü?

Okul olgunluğu sadece bilişsel olarak gelişim sağlamasından çok daha kapsamlı bir kavramdır. Okul olgunluğu denildiğinde; zihinsel, bedensel, duygusal, sosyal ve dil gelişimi gibi çeşitli yönlerden hazır olmayı gerektirir.

Çocuğunuzun bu becerilere sahip olmadığını öğretmenleriyle görüşerek, gözlem yaparak ve ilköğretime hazır oluş ölçekleri uygulanmasını sağlayarak takip edebilirsiniz.

Çocukların 1.sınıfa başlamadan önce sahip olması gereken becerileri sıralayacak olursak;

  • Dikkat süresi yeterince uzun olmalı

40 dakikalık ders süresi boyunca odaklanarak, ders içi etkinliklere katılım sağlamalıdır.

  • Özbakım becerilerini kazanmış olmalı

Öğrencilerin kendi başlarına ihtiyaçlarını giderebiliyor olmaları, onların her ortamda kendilerine güvenli bir şekilde davranmalarını kolaylaştıracaktır.

  • Sırasını bekleme, sabır gösterme

Çocukların yaptıklarını gösterme ve öğrenme konusunda heyecanlı olduklarını biliyoruz. Ancak 1.sınıfa başladığında sınıf arkadaşlarıyla birlikte hareket edebilmesi de önemli bir kazanım olarak karşımıza çıkıyor.

  • Teneffüslerde kendisini koruma, dengeli hareket etme

Öğrencilerin 1.sınıfla ilgili en çok merak ettikleri ve heyecanla bekledikleri şey; teneffüs. Arkadaşlarıyla özgürce oyun kurup, eğlenebilecekleri bu sürede kendilerine ve arkadaşlarına zarar verme olasılığı olan hareketler kaçınma becerisine sahip olmaları gerekiyor.

  • Aileden ve evden kolay ayrılabilme

Anaokulu eğitimi almış olan olan öğrenciler bu konuda daha deneyimli olsa da, anaokulu dışında farklı bir “büyük okul”da olma düşüncesi, sorumluluklarının artacağı düşüncesiyle 1.sınıfa başlama konusunda kaygılı olabilirler. Bu konuda ona olan güvenimizi sık sık vurgulamanın yanı sıra çözüm bulabileceği kaynakları (Müdür yardımcısı, Sınıf öğretmeni, Psikolojik danışman, Nöbetçi öğretmen…) tekrar tanıtmak  yararlı olacaktır.

  • Öğretmen ile iletişim kurabilme

Anaokulunda olduğu gibi ilkokulda da öğretmeni ile paylaşımlarda bulunmak ve istek-önerilerini aktarmak öğrencilerin en doğal hakkı. Uygun iletişim yöntemlerini kullanarak duygu ve düşüncelerini doğru şekilde ifade edebilme becerisine sahip olmaları oldukça önemlidir.

  • Öğretmenin verdiği yönergeleri zamanında anlama ve takip etme

Akademik eğitimin ağırlık kazanması ile sınıf içinde yapılan çalışmaların da ağırlığı değişiyor. Daha önce de ifade edildiği gibi; öğrenciler 40 dakikalık ders süresi boyunca odaklanarak, ders içi etkinliklere katılım sağlama konusunda gayretli olmalıdır.

  • Arkadaşlık ilişkileri ve iletişim

İlkokul ortamı özgürlüklerle sorumlulukların iç içe geçtiği bir ortam. 1.sınıf öğrencisi olarak artık teneffüslerde hangi oyunu oynayacağına, hangi arkadaş grubu içinde olacağına daha özgür bir şekilde karar verebilme şansına sahip oluyor. Ancak bu durum artan sorumlulukları da getiriyor. Bu sorumluluklardan bazıları; arkadaşlarıyla oynadığında kendisine ve arkadaşına zarar verici oyunlardan kaçınmak, teneffüs sürelerine dikkat etmek, ders içi sorumluluklarını tamamlamak olarak sıralanabilir.

  • Kendi sorumluluğunu taşıma

1.sınıf öğrencisi olarak, birey olma adına en önemli adımlardan biri olan kendi sorumluluğunu taşıma bilincine sahip olmaları gerekiyor. Bu bilince sahip olmanın yolu da, sorumluluklarını kendi başına tamamlayabilmenin tadını çıkarmasıdır.

Diğer tüm gelişim aşamalarında olduğu gibi anne-babalara düşen son bir görev; çocuğunuzun her zaman sizden destek alabileceğini hatırlatıp, kendi çabaları ile büyümelerine ve gelişmelerine imkan tanımanız anne-baba olarak yapacağınız en iyi tutumdur.

Bir cevap yazın