Dikkat gelişimi ve dürtü kontrolünü desteklemek dendiğinde; katı kurallar, yönergeler… aklınıza geliyor olabilir. Bütün o katı kuralların yerine, dikkat gelişimini sağlamanın yolunun eskiden beri bildiğimiz oyunlardan geçtiğini söylesek ne düşünürşünüz? Evet, sıkıcı yöntemlerin yerine birlikte eğlenmeyi seçebilirsiniz.
Eğer denemeye ve eğlenmeye hazırsanız başlayabiliriz…
Oyunlarla beraber gelişen dikkat süresini ve yoğunluğunu olumlu örneklere çevirmek sizin elinizde.
Misket: Bildiğimiz eski oyunlardan biri olan misket; dikkat gelişimi ve dürtü kontrolü konusunda güçlük yaşayan çocukların sırasını bekleme, el-göz koordinasyonu, kazanma-kaybetmeyi öğrenme, hareketlerinin sonuçlarını görerek bu konuda deneyim kazanmasına yardımcı olabilir.
Misket oynamanın birçok yolu var; Şap, Çukur, Karış, Tumba, Cımbız, Üçgen… bunlardan birkaç tanesi. Kuralları ve oynama şekilleri için buraya tıklayabilirsiniz.
Kızma Birader: Kızma Birader (Hasbro) zar atarak ya da kartlarla oynanan bu oyun eğlenceli olduğu kadar dikkat süresini arttırmak için de iyi bir yöntem. Bu oyun sırasında, arkadaşlarıyla ya da ailesi ile keyifli zaman geçirirken; sırasını bekleme, kazanma-kaybetmeyi öğrenme konusunda da gelişme göstermesine yardımcı olabilir.
Bu oyunla ilgili olarak bir diğer iyi özellik de, ailelerin çocuklarıyla oyun oynarken, çocukların mutlu olması için sürekli (ya da genellikle) kazanmasıyla sonuçlanmaması. Çünkü her şey, zarlara ya da kartlara bağlı… Kazanmanın keyfini yaşaması ve daha da heyecanla oyun oynamak istemesi elbette güzel bir durum ancak “her zaman” kendisinin kazanmasını istemesi uzun vadede çocuk için yıpratıcı bir sürecin yolunu açabilir.
Bil Bakalım Kim?: Sorularla doğru kişiyi tahmin etmeye çalışırken; dikkat süresi ve konsantrasyon alanında gelişme sağlamanın eğleneli yolu. Bu oyunu kendi içinizde geliştirerek evde, sokakta da oynayabilirsiniz.
Küçükler için; Bil Bakalım Kim? Disney Junior
Biraz daha gelişmiş versiyonu için; Bil Bakalım Kim? Ekstra
8 yaş ve üzeri için; Cluedo
Saati Yen: Çocuğun dikkat süresini ufak adımlarla arttırmayı amaçlayan bir oyundur. Bu oyunun en güzel örneği, anne-babalar tarafından genellikle çocukları “sessiz” konuma almak için kullanılmaya çalışılan ancak doğru oynandığında amaca uygun ve daha verimli sonuca ulaşabilen “Tıp” oyununudur. Bu oyunda verilen görevi süresinde yapmaya çalışırken, her seferinde kendi başarısının da üzerine çıkması sağlanabilir.
Satranç: Seviyeyi biraz daha artırarak; dikkati geliştirmenin yanı sıra muhakeme becerilerini de geliştirmek için satranç birebir.
Sizler çocuğunuzla birlikte dikkat süresini, konsantrasyonunu desteklemek için neler yapıyorsunuz?