Doğduğumuz andan itibaren tüm vaktimizi alan, emek isteyen, eğlenceli ve öğretici bir iş; oyun. Büyüdükçe şekil değiştirse de hiç bir zaman hayatımızdan eksik olmuyor, olmasın da zaten…
Oyun terapisinde ise, çocukların yaşadıklarını ifade etmede başvurdukları en önemli araçlardan biri olan oyun, uzun yıllardır bir terapi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Tüm hayallerin gerçek olduğu oyun ortamında çocuk en doğal haliyle terapi ortamına kendisini yansıtır. Oyun sayesinde kendisini ifade etme konusunda tüm yaratıcı yolları kullanarak, kendisini kelimelerin sınırlarından çıkartır.
Oyun terapisinden çocuklar nasıl yararlanır?
Oyun terapisi çocuğun bu zorluklarla baş edip çözümler bulmasını ve problem çözme yeteneğini güçlendirmesini sağlar. Çocukların hatalı bakış açıları oyun terapisinde zamanla onlara çıkış yollarını göstererek bu problemlerini çözmelerine yardım eder (Landreth, 2002).
Oyun terapisinin en önemli çıkış noktası, çocuk kendisini en iyi hissettiği dili yani oyunu kullanarak yaşadığı sorunlara çözüm bulma konusunda ona yardım etmesidir.
Oyun terapisinden hangi çocuklar yararlanabilir?
Oyun terapisi 2.5 yaşından 13 yaşına kadar uygulanabilir ve oyun terapisi her alanda problem yaşayan her türlü çocuğa fayda sağlar. Oyun terapisi sırasında çocuk, oyun içinde doğal bir şekilde kendi aklında ve ruh dünyasında olanları yansıtır ve çözüm yolları bulmak için farklı bakış açıları geliştirir. Oyun terapisinin kullanıldığı alanlar;
- Okula adaptasyonda güçlük çeken ve okulla ilgili yaşanan sorunlar
- Öfke Kontrolü
- Kayıp ve yas sürecindeki çocuklar
- Anne-baba ayrılması veya aile ilişkilerinin bozulması
- Travmatik yaşam olayları ve krizler (Doğal felaketler vb.)
- Davranış bozuklukları (Alt ıslatma, parmak emme, yeme bozuklukları, uyku bozuklukları…)
- Anksiyete(Kaygı)
- Depresyon
- Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu
- Akademik, sosyal ve fiziksel gelişim sorunları
- Öğrenme Güçlüğü
- Kronik sağlık problemleri yaşayan çocuklar
- Özgüven eksikliği